16 Mar

Welke banken bieden een zzp hypotheek aan?

Als zzp’er is het soms best lastig om een bank te vinden die een hypotheek wil verstrekken. Je inkomen is immers in veel gevallen niet gegarandeerd. Ook al heb je nu een vaste Actuele-rentestanden-hypotheekopdrachtgever, de kans is groot dat je financiële situatie op afzienbare termijn wijzigt. Je mag immers als zzp’er niet onbeperkt voor hetzelfde bedrijf werken omdat de wet je dan als werknemer ziet en het bedrijf je dus formeel in dienst zou moeten nemen. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om een zzp’er eens in de zoveel tijd geen opdrachten meer te geven zodat de periode van samenwerking wordt onderbroken. Doordat er dus geen continuïteit in je inkomen zit zijn veel banken voorzichtig met het verstrekken van een hypotheek.

Kan ik als zzp’er wel een hypotheek krijgen?

Het is zeker mogelijk om als zzp’er een hypotheek te krijgen. Wel moet je jezelf daarvoor vaak ‘bewijzen’. Als je net gestart bent als zelfstandige is de kans groot dat de bank je situatie te onzeker vindt. Als er dan  geen enkele achtervang is, zoals een partner in loondienst of een bedrag aan eigen vermogen dat je voor je hypotheek kunt inzetten, is de kans groot dat je aanvraag wordt afgewezen. Als je op zoek bent naar een pand waar je je werkzaamheden als zelfstandige kunt gaan uitvoeren, zoals een winkel of een woonhuis annex kantoor, kan dit een grote belemmering zijn om als zelfstandige te starten of door te groeien.

Waar vind ik dan wel een goede hypotheek als zzp’er?

Er zijn gelukkig wel mogelijkheden om als zzp’er een hypotheek af te sluiten. Neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf zoals Fina Forte voor het beste hypotheekadvies voor de zzp’er. Hier ga je in gesprek met mensen die weten waar zij over praten. Zij kennen de situatie van zelfstandigen en kunnen deze daarom vaak beter beoordelen dan een bank die gewend is om uitsluitend met loonstrookjes te werken. Wil jij weten hoeveel je kunt lenen met je huidige inkomen als zzp’er? Doe dan nu de hypotheekcheck op de website van Fina Forte. Je kunt daarna meteen een afspraak maken om jouw aanvraag te bespreken als je serieuze plannen hebt.